Miksi Tom of Finland?

…Tuntemani homomiehet tunsivat häpeää ja syyllisyyttä. He kokivat kuuluvansa alempaan ihmisluokkaan, koska heillä ei ollut oikeutta nauttia seksuaalisuudestaan.

Minusta se ei ollut reilua, ja vaikka minun oli kätkettävä omat haluni tai ehkäpä juuri sen takia – aloin piirtää fantasioitani vapaista ja onnellisista homomiehistä. Pian aloin liioitella heidän miehisyyttään. Halusin osoittaa, että homot eivät ole vain ‘pahuksen hinttareita’, vaan he voivat olla yhtä komeita, voimakkaita ja miehekkäitä kuin muutkin miehet.”

Tom of Finland, Los Angeles, 1988

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin syntymästä. Tom of Finland syntyi homoksi maailmaan, joka näki hänen seksuaalisuutensa sairautena ja vikana. Silti hän pystyi kuvittelemaan ja piirtämään teoksiinsa maailman, jossa homomiehet olivat ylpeitä, maskuliinisia, seksuaalisia ja vapaita. Elämänsä aikana Tom of Finland näki, kuinka hänen piirtämästään maailmasta tuli totta. Tom of Finland inspiroi taiteellaan vapaustaistelijoita, eikä hänen merkitystään homoseksuaalien tasa-arvon ja hyväksynnän saavuttamisessa voi vähätellä.

Vapaustaistelu ei kuitenkaan ole ohi. Niin kauan kun on syrjintää ja epätasa-arvoa, työtä ja vaikuttamista tarvitaan. Teoksellamme me jatkamme Tom of Finlandin jalanjäljissä ja pyrimme inspiroimaan uusia vapaustaistelijoita sekä toimimaan niiden puolesta, jotka nykypäivänä sitä tarvitsevat. Tämä tarina on helsinkiläisten homomiesten, mutta matka syrjinnästä ja vainosta tasa-arvoon ja hyväksyntään on kaikkien. 

Helsinkiläisten homomiesten tarina

Tomia etsimässä nostaa esiin vähemmistöjen historiaa. Olemme etsineet taustatutkimuksella ja haastatteluilla uusmaalaisten ja helsinkiläisten homomiesten tarinoita Touko Laaksosen ajalta ja käytämme niitä osana teosta. 

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta

Tekijöinä tiedämme, että sukupuoli ja seksuaalisuus eivät ole mustavalkoisia, vaan kaikki harmaan sävyt ja enemmänkin löytyvät. Tämä tarina kuitenkin kertoo suomalaisista, helsinkiläisistä homomiehistä, jotka olivat Tom of Finlandin aikalaisia. Tämä tarina on tarkkaan rajatun ihmisryhmän kokemus. Pahimman vainon ja sorron aikana homoseksuaalisuus ei ollut identiteetti vaan vakava vamma ja sairaus, joka teki miehestä heikon ja normaalia huonomman ja sen toteuttaminen oli rikollista. Homoseksuaalinen kanssakäyminen johti sakkoihin ja vankeustuomioihin. Ymmärtääksemme tätä kokemusta tarvitsemme nykyaikaa kapeamman katseen. Meidän täytyy lähestyä sortoa niiden kautta, joilla ei ollut muita vaihtoehtoja. Tämän vuoksi kaikki tarinan hahmot ovat homoseksuaalisia miehiä. 

Vaikka rajaamme kokemuksen, josta kerrommemme tarkasti, emme kuitenkaan rajaa yleisöämme. Kaikki aikuiset ovat tervetulleita kokemaan tämän tarinan sukupuolesta ja seksuaali-identiteetistä riippumatta. Kuka tahansa voi löytää Tomin.

<span>%d</span> bloggers like this: